Domácí sirupy – levandulový, mátový, bezový…
Naprosto jsem propadla kouzlu domácích limonád a sirupů. A pro návštěvy je to osvěžující a atraktivní drink, po kterém sáhnou mnohem raději než po Kofole a džusu.
Univerzální recept na sirup
- 100 g květů
- 1 litr převařené vychladlé vody
- 2 citrony
- 15 g kyseliny citronové
- 750 g cukru krupice
Květy opláchnu ve vodě od případného prachu a pylu, lehce nechám okapat a dám je do hrnce. Na ně nakrájím na plátky dva citrony včetně kůry a zasypu kyselinou citronovou. Celé to zaliju zchladlou převařenou vodou (nemusí být úplně studená, ale také nesmí být horká) a nechám stát na chladném a tmavém místě do druhého dne.
Druhý den scedím veškerý obsah hrnce přes čistou utěrku a důkladně vymačkám. Vzniklý roztok dám zahřát na sporák a nasypu do něj cukr. Postupně zahřívám a míchám, aby se cukr rozpustil. Když má sirup přibližně 85°C (nebo když už začínají jít ode dna hrnce bublinky), vypnu a ještě horké přeliju do lahví.
Výborně pak sirupy chutnají jako limonády – zalité perlivou vodou, s plátkem citronu a třeba snítkem levandule na ozdobu.
Prakticky totožně dělám všechny sirupy, mátový a bezový ale dělávám z větších dávek najednou, škoda, že té levandule nemám tolik. Mátu ani bezové květy nevážím, dávám odhadem a spíš toho dám víc než míň. Máty vždy ostříhám celý keříček, aby zase hezky obrazila a hodila mladé výhonky a bezu jsem na dva litry vody dávala odhadem asi 40 velkých květenství, aby byl víc bezovější 🙂
Na sirupy používám tyto lahve Leifheit. Dobře těsní a i při položení vodorovně uvávěry neprotékají. Navíc lahve vypadají hezky. Do 31.10.2022 platí sleva 20 % s kódem „veronikaleifheit“ na celý sortiment na eshopu www.leifheit-online.cz. Sleva se vztahuje i na zlevněné zboží.