jídlo

Recept na minitrdelníky

Podzim a adventní čas je zároveň čas i trhů a stánků s všemožnými věcmi a dobrotami. Znáte to, procházíte se po trzích a najednou vás vcucne vůně trdelníku… Vzhledem ke korona době asi nebude tolik příležitostí si trdelník koupit, ale můžete si ho velmi snadno připravit sami doma! Recept ZDE.

Na cca 20-25 ks minitrdelníků budete potřebovat

  • 80 g másla
  • 120ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 kostky kvasnic (20g)
  • 300g mouky (100g hladké + 200g polohrubé)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • lžíce rumu
  • trubičky na namotávání těsta

Jako první dáme rozpustit máslo, aby nám zchladlo a nedávali jsme ho do těsta horké.

Necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, lžíce cukru krystalu a půlky kostky kvasnic, potrvá to asi 15 minut.

Do mouky přidáme všechny suroviny a polovinu rozpuštěného másla (40g) a vypracujeme těsto. Necháme kynout asi hodinku na teplém místě.

Z těsta vyválíme tenkou placku nejlépe ve tvaru obdélníku a nařežeme ji na 1,5-2 cm silné proužky. Nejlépe to jde rádýlkem nebo hodně ostrým nožem. Jednotlivé proužky namotávejte na trubičky (začněte vždy od užší strany) tak, aby se těsto překrývalo. Díky překrytí se těsto speče a trdelník bude hezky držet tvar.

Co se trubiček týče, zakoupit je můžete například v prodejně domácích potřeb Orion, 10 ks těchto větších tam stojí 119 Kč a využijete je třeba i na kremlole apod. Věřím ale, že je seženete i v jiných prodejnách s potřebami do domácnosti.

Po namotání nechte na plechu kynout ještě asi 15 minut. Ničím nepomazávejte, nechte jen samotné těsto. Pečte na 180° cca 8-10 minut. Po vytažení nechte cca 3-5 min zchladnout kovové trubičky a následně trdelníky sundejte a ještě teplé potřete zbytkem rozpuštěného másla (40g) a obalujte ve směsi z 5 lžic krystalu, 1 lžíce vanilkového cukru a ¾ lžíce cukru.

Trdelníky se dají péct na dva způsoby a to s obalováním až po upečení (jako ve stáních) a nebo pečení rovnou obalených v cukru. Pokud budete péct trdelníky již obalené cukrem, má to tu výhodu, že se cukr zapeče do těsta a nebude tolik opadávat. Nevýhodou je pak ale to, že cukr těsto podstatně zpevní a nebude tak křehké a měkké, jako když budete trdelníky obalovat až po upečení.

Nezbývá než popřát vám dobrou chuť a budu ráda, pokud se podělíte o výsledek svého snažení a dáte mi vědět, jak vám chutnaly 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *