jídlo

Recept na housky

Rychlé housky. Od vyndaní misky na těsto po vytažení upečených housek z trouby to netrvá víc než půl hodiny. Jsou nadýchané a měkké i třetí den po upečení. Není to nic světoborného, receptů je všude spousta, mě se osvědčila malá úprava skvělého receptu z IF cafe, z kterého jsem původně vycházela.

Těsto dělám z těchto surovin:
400 g hladké mouky
230 g teplé vody
40 g oleje
Lžička soli
Půl lžičky cukru
24 g čerstvého droždí

Nejprve si dám do mísy od robota mouku, cukr a sůl, přidám olej a teplou vodu (nesmíte ji dát moc teplou, jinak spálíte kvasnice) a nakonec nadrobím kvasnice. Pokud chci do těsta nějaká semínka, např. slunečnice, přidám rovnou do těsta a míchám vše najednou. V robotu vypracujeme těsto, které se nesmí lepit na mísu, musí jít hezky oddělat rukou od stran.

Těsto si dám na vál, rozdělím na cca osm stejných dílků a z těch dělám housky. Dají se úplest ručně jako cop, ale my máme raznici z Tescomy za pár kaček, která celý proces dost usnadňuje a urychluje. Vzniklé bochánky na plechu prorazím raznicí, kterou předtím smočím do mouky, to aby nelepila. Teprve pak zapínám troubu na 220 stupňů.

Po cca 10 minutách, kdy je trouba nahřátá, housky potřu teplou vodou a posypu buď mákem, kmínem, slunečnicí, seznamem… A hned dávám do trouby. Peču cca 8-10 minut, chce to hlídat a jak housky zezlátnou, je čas je vyndat. Hned po vynadání je přendám na mřížku, aby mohly větrat i zespod. A to je vše. Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *